terug

Het leukste event voor breien en haken

An Peeters

Atelier Rosan

An Peeters van Atelier Rosan

‘Ik ben An en mijn passie is handwerk. Ik ben 53 en woon in België.

Atelier Rosan is ontstaan uit een grote behoefte om mijn ervaringen en kennis te delen met anderen, om de kunst van het handwerken in de volgende generaties verder te laten leven.

Mijn moeder, Rosa, leerde me haken toen ik in de laatste kleuterklas zat. Al snel gaf ze mij breiles. Moeder was mijn grote voorbeeld: als ze even vrij had, zat ze met de breinaalden in haar handen of was ze bezig met de naaimachine. Nooit zat ze stil. Ze maakte simpele dingen en minder simpele dingen, maar steeds met evenveel liefde en zorg. De passie voor handwerk heb ik duidelijk van haar meegekregen.

Handwerken is, zoals vele andere dingen in de verdere periodes van mijn leven wat op de achtergrond geraakt. Je studeert, trouwt, voedt kinderen op..…. Maar het bleef altijd kriebelen als ik weer een wolwinkel voorbij kwam. In de boekenwinkel ging ik steeds op zoek naar de creatieve literatuur.

Begin 2015 ben ik beginnen beseffen dat je in het leven niet willens nillens moet vliegen, maar moet genieten van het fladderen. Dat het geen kwestie is van tijd, maar prioriteit. Mijn zin voor breiwerk kwam terug de kop opsteken en sindsdien ben ik er opnieuw dagelijks mee bezig. Niet alleen met het handwerken op zich, maar ook met de vraag hoe ik de kennis van deze kunstige bezigheid aan anderen kan doorgeven.

Ik geef sinds 2018 op free lance basis breiworkshops, zowel voor (vrouwen)organisatie Ferm als op locatie bij wolwinkels. In november 2023 mocht ik voor het eerst enkele workshops begeleiden op de handwerkbeurs in Gent. Daar besefte ik nogmaals dat breien en kennis doorgeven echt wel mijn ding is.

Tot op vandaag blijf ik zelf nog steeds nieuwe, boeiende dingen in de breiwereld ontdekken. Dat maakt het allemaal zo uitdagend. De weg ergens naar toe is voor mij vaak belangrijker dan het resultaat.

Programma:
Workshop – Van Patentsteek tot Brioche
Workshop – Dubbel Breien