terug

Het leukste event voor breien en haken

Johan Schneiders – Kaartweven

Weef banden en riemen met kleurrijke patronen, zonder weefgetouw.

In deze workshop leer je weven met kaarten: “tablet weaving” of “brettchenweben”.

We beginnen met het opspannen van de schering (verticale draden) en het plaatsen van de kaartjes aan de hand van een diagram. Hoewel dit nog geen weven is, maakt deze voorbereiding een belangrijk onderdeel van het proces uit: de schering bepaalt voor een groot deel het patroon en het opspannen ervan zal meer dan de helft van de workshop vullen.

Vervolgens leer je het weven zelf: een meer ontspannen proces waarin het patroon bijgestuurd kan worden en de stof tot stand komt. Na deze workshop kan je uit de voeten met simpele patronen, zoals je die op het internet en in boeken tegenkomt.

Bijna alle benodigde materialen en gereedschappen zijn inbegrepen en mag je na afloop van de workshop mee naar huis nemen: kaartjes, garen, een riem en een latje om draad omheen te wikkelen.

Het spannen van de schering is een beweeglijk proces dat doorgaans staand gedaan wordt. Ben je niet goed te been? Dan is het belangrijk dat je mobiel genoeg bent om zittend de draden te spannen tussen twee houten stokken die ongeveer twee meter uiteen staan.

Docent: Johan Schneiders

Datum: Zaterdag 10 oktober 2020 van 13:30 tot 16:30 uur
Locatie: Suyderseezaal Workshopruimte 2
Taal: Nederlands
Huiswerk: Nee
Meenemen: Een schaartje
Max. aantal deelnemers: 12
Prijs: € 30.00 exclusief toegangsticket voor de beurs
Inclusief: De masterclass, 2 bolletjes katoen, patroon, 20 weefkaartjes, riem voor het spannen van de schering, een “shuttle” om de inslag omheen te wikkelen, een nederlandse breidagen notitieblok en een pen.