terug

Het leukste event voor breien en haken

Berthi Smith – Breien in het Burgerweeshuis in Amsterdam

De weesmeisjes kregen in het Burgerweeshuis van Amsterdam goed handwerkonderwijs. Uiteraard ontbrak breien niet. Helaas is weinig breiwerk bewaard gebleven en daardoor ook nauwelijks wat bekend over het breien in het weeshuis.

Toen ik enkele jaren geleden bezig was met mijn boek ‘Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam’ kwam ik tot mijn grote verrassing op marktplaats gebreide kousen en een mannenmuts tegen die in het Burgerweeshuis van Amsterdam gemaakt zouden zijn. Ik kocht het breiwerk en probeerde via de verkoper informatie boven water te krijgen; het breiwerk kwam tenslotte uit zijn familie. Jammer genoeg kwam ik niet veel verder waardoor ik geen tijd meer had om in mijn boek een hoofdstuk te wijden aan dit fraaie breiwerk. Het breiwerk verdween op de achtergrond. In 2015 stond een expositie van de besproken merk- en stoplappen uit mijn boek en het breiwerk gepland in het Historisch Museum De Bevelanden in Goes. Toch maar weer eens proberen contact te leggen met de verkoper van het breiwerk met als eindresultaat dat het weesmeisje werd gevonden na veel speurwerk.

In mijn lezing zal dit weesmeisje centraal staan en tot ‘leven’ komen. Aan de hand van een PowerPoint presentatie zal ik haar weg naar het weeshuis en na het weeshuis vertellen. Haar fraaie breiwerk neem ik mee zodat je dit van dichtbij kunt bewonderen. Verder komen onder andere documenten en instructies van de breimatres voorbij en afbeeldingen van breiende weesmeisjes. En… hoe belangrijk was de breimatres?

Volg ook de weblog van Berthi Smith.

Deze lezing zal ik slechts eenmalig geven op zaterdag. Er kunnen 50 mensen (vol=vol) gratis komen luisteren en kijken.

Datum:
Zaterdag 21 oktober 2017 van 14:00 tot 15:00 uur
Locatie: Suyderseezaal 1
Toegang is gratis, je kunt aanschuiven wanneer er plaats is

Bewaren

Bewaren