terug

Het leukste event voor breien en haken

Donna Smith

Donna Smith is een textiel ontwerper en maker en ze woont in Shetland. Ze heeft een graad in Marine Biology, en van daaruit besloot ze een eigen bedrijf te starten. Daarbij was ze getriggerd door haar interesse in het maken van vilt van de wol van de schapenkudde van haar familie. Donna gebruikt veel verschillende types textiel en techniek. Op dit moment is ze vooral gefocust op het maken van breipatronen en het geven van workshops. Sinds kort heeft Donna ook een eigen lijn garens.

‘Ik ben geboren en opgegroeid in Shetland en ik heb hier altijd gewoond, uitgezonderd de vier jaar die ik in Aberdeen heb doorgebracht voor mijn studie. Na mijn afstuderen ging ik terug naar Shetland en na een paar jaar als onderzoeker en docent te hebben gewerkt ging ik ‘Art and Design’ studeren. In 2001 begon ik mijn eigen bedrijf, geïnspireerd op het vilt van de schapenwol.

Ik ben zeer gelukkig dat ik ben opgegroeid in Shetland met haar rijke geschiedenis in textiel en ik ben omringd door vele goede breiers. Ik ben zeer geïntereseerd in de verschillende breitechnieken die op Shetland worden gebruikt en ik zet me in voor het behoud van deze ambacht en technieken.  Ik heb leren breien op een zeer jonge leeftijd, maar nadat ik heel lang niet gebreid heb, heb ik toch mijn draai weer gevonden en ben ik een paar jaar geleden (obsessief misschien) weer begonnen. Ik was de ‘patron’ van Shetland Wool Week in 2015, een geweldig mooie evenement dat elk jaar op Shetland wordt gehouden, waar alles draait om de wol en het breien.’

Haar workshops en lezingen worden gegeven in de Engelse taal. In 2015 was ze patron voor de Shetland Wool Week, waarvoor ze het bekende patroon ‘Baa-blee-hat‘ schreef (zie afbeelding hieronder).

Ze is ook te vinden op InstagramTwitter en Facebook.

Haar patronen zijn te koop op Ravelry.

Programma:
Lezing – Breien in Shetland
Workshop – Introductie in Fair Isle breien
Workshop – Kleuren van Shetland
Workshop – Traditionele Shetland Haps