terug

Het leukste event voor breien en haken

Diversiteit en Inclusiviteit

Sinds begin 2019 is er in de (internationale)breiwereld een discussie gaande met betrekking tot racisme en uitsluiting in de breiwereld. In de afgelopen tijd hebben we deze discussie gevolgd, maar van een afstandje. In eerste instantie was onze reactie: dat valt hier in Nederland toch allemaal wel mee! Maar hoe meer we erover lezen en leren, hoe meer we ons realiseren dat het wel degelijk ook een Nederlands probleem betreft. Wij voelen daarom nu toch de noodzaak om ons hierover uit te spreken.

Wij hebben nooit een evenement willen organiseren voor alleen een bepaalde groep mensen. Wat we willen is een gezellig brei- en haakfeest organiseren voor iedereen! In onze beleving zijn mensen van alle achtergronden, soorten en maten daarbij altijd meer dan welkom geweest. Maar de discussie die nu gaande is maakt ons duidelijk dat helaas niet iedereen dit zo ervaart. Voor ons is dat een pijnlijke constatering. Wij moeten dan ook bij onszelf te rade gaan wat hiervan de reden is. Waarom voelt een groep mensen zich buitengesloten of misschien niet welkom op de breidagen?

In de afgelopen periode mochten we een aantal reacties ontvangen van bezoekers van onze beurzen. Zij wezen ons erop dat niet iedereen zich gerepresenteerd voelt in de brei- en haakdagen zoals die nu zijn. Bijvoorbeeld doordat er weinig standhouders of docenten aanwezig zijn die een meer multiculturele achtergrond hebben. Dit zou ertoe kunnen leiden dat mensen uit minderheidsgroepen zich ongemakkelijk, of zelfs onwelkom voelen.

Graag willen we daarom het volgende tegen jullie zeggen: Bij de nederlandse brei- en haakdagen willen we dat iedereen zich geaccepteerd, gerespecteerd en welkom voelt! Ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur, seksuele ori├źntatie of religie.

Help ons dit te bereiken! Voelt u zich op enige wijze onwelkom of niet vertegenwoordigd op de breidagen? Wij nodigen u graag uit uw ervaring met ons te delen. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet weer gebeurd?

Heeft u tips, idee├źn of suggesties over bijvoorbeeld standhouders, ververs, docenten of ontwerpers die kunnen zorgen voor meer diversiteit bij ons evenement? Vertel het ons! Help ons op die manier onze horizon te verbreden en ervoor te zorgen dat iedereen zich in de toekomst welkom voelt tijdens onze brei- en haakdagen!