terug

Het leukste event voor breien en haken

Johan Schneiders

Creatief Talent

Mijn naam is Johan Schneiders: verwoed handwerker en garenfanaat.

Al op jonge leeftijd heb ik van mijn moeder rechte steken leren breien, maar het was pas rond mijn twaalfde dat ik via YouTube ook averecht leerde breien en verzeild raakte in de online handwerkwereld en alles daaromheen.

Het internet biedt een schat aan handwerkkennis en inspiratie, waardoor het niet lang duurde voordat ik proeflapjes met allerlei verschillende  stekenpatronen, fouten en technische trucjes had gebreid. Dat was ook meteen het gene wat mij zo boeide: het volledig uitpluizen van alle mogelijke technische details en hoe deze het uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Video’s op YouTube en technische breiblogs uit Amerika waren mijn favorieten en van -in mijn ogen- levende legendes als Eunny Jang en Staci Perry heb ik veel geleerd.

Voor het breien van een groot project -lees: sjaal- had ik geen geduld, en de proeflapjes bleven zich opstapelen: ribbelsteek, tricot, meerderingen, minderingen, gerstekorrel, kabels, fair isle, dubbelbreien, intarsia, entrelac, mozaïek, kant… de schoenendoos raakte vol.

Van het één kwam het ander en in de daaropvolgende jaren herhaalde het proces zich met haken, weven, spinnen, kantklossen, naaien en frivolité. Met het breien was ik nog steeds niet uitgeleerd en daarnaast moest ik natuurlijk ook gewoon nog naar school.

Inmiddels ben ik nog steeds niet uitgeleerd, maar heb ik wel het geduld om grote projecten af te maken; het ontwerpen en breien van mijn eigen truien is mijn favoriete bezigheid. Daarnaast geef ik workshops bij verschillende wolwinkels en sta ik met veel plezier op de breidagen om mensen enthousiast te maken over alles wat met garen te maken heeft.

Programma:
Masterclass: Gekleurde kabels breien
Masterclass: Kaartweven